fbpx

מה עושים כשתרופה מפסיקה להשפיע?

שאלה:

אני לוקח תרופה להפרעת קשב. בהתחלה היא מאוד עזרה לי, אבל אחרי כמה חודשים- היא הפסיקה לעזור. מה עושים?

תשובה:

מניסיון אישי ומקצועי- הרבה פעמים זה לא נכון, אלא חוסר הבנה של אנשים לגבי מה לצפות, ואז הם עושים טעות גדולה ומבקשים להגדיל מינון והרופאים נותנים להם גם הם בגלל חוסר הבנה.

אני אסביר-

בהתחלה כשאנחנו לוקחים תרופה ממריצה להפרעת קשב, מקבלים בוסט של אנרגיה והמוח לא רגיל לזה. התחושה הזו של היי פתאום היא תחושה נפלאה ויש אנרגיה לעשות דברים ולהתרכז והכל מרגיש מוגבר. כשהשפעת התרופה נגמרת, במיוחד בריטלין הפשוט כשהשחרור מהיר, אז הפערים מורגשים יותר. בתרופות עם שחרור איטי המעבר לתחילת השפעת התרופה והפסקת ההשפעה פחות מורגש. ברגע שמתרגלים לתרופה, המעברים הם אלו שמתרגלים אליהם, אבל לא בהכרח פחות משפיעים! כלומר באופן טבעי לא נרגיש את ההיי עם הזמן וזה לא אומר שהתרופה לא יעילה כי זה לא המדד!

מה המדד?

לעשות מטלות שקשות לנו בלי תרופה ועם תרופה ולראות איך הביצועים שלנו.

כלומר, מה שחשוב זה אם אני מצליחה עם התרופה להתרכז בישיבה שעתיים בלי לזוז בכיסא שלי וללכת לשירותים 200 פעמים ולהסתכל בטלפון שלי 30 פעמים, ואת זה אני יכולה לעשות גם אם אני עם אותה תרופה כבר 5 שנים, גם אם אני לא מרגישה את ההיי.

להרבה אנשים עם קש”ר יש נטייה להתמכרות באופן כללי. זה באמת יכול להיות מסוכן אם אדם יחשוב שהתרופה לא עוזרת לו ועל דעת עצמו ייקח מינון כפול או עוד אחד בהמשך היום. יש כאלה שדווקא בגלל שהם כל כך מתלהבים מההשפעה אחרי שנים של חוסר תפקוד- שהם ייקחו יותר כדי להרגיש מתפקדים ויעילים וקשה להם עם זה שכשההשפעה נגמרת הם חוזרים לעצמם שהם לא אוהבים.

לכן מאוד חשוב כמה דברים:
1. לא לעשות שום שינוי במינון התרופה או בכמות על דעת עצמך (כלומר לקחת 2 כדורים ביחד או כדור אחד ואחרי כמה שעות עוד אחד) ובלי להתייעץ עם הרופא המטפל
2. אם מרגישים שהמינון לא טוב, שהתרופה לא יעילה מההתחלה או אחרי זמן מה או יש תופעות לוואי לא נעימות- להתייעץ עם הרופא ואחרי תשאול הוא ידע האם יש צורך לעשות שינוי ואיזה.

אגב, לפעמים לאנשים עם קש”ר יש ציפיות לא ריאליות בעליל לגבי מה התרופה יכולה לעשות וחושבים שזה קסם ואז חושבים שזה לא יעיל כי הם ממשיכים לדחות (כי התרופה לא ממש עוזרת לדחיינות, אבל הם לא יודעים את זה) או שזה יהפוך אותם לבעלי כוחות- על שיוכלו ללמוד 10 שעות ברציפות (ציפייה לא הגיונית ולא אנושית). לכן מאוד חשוב לשתף איש מקצוע שמבין כדי שידע האם הציפיות ריאליות או לא ולא סתם לבקש להחליף או להגדיל מינון.

חשוב להבין שהתרופה עצמה לקש”ר אינה ממכרת אצל מי שיש לו קש”ר ומשתמש בה באופן שהוא לפי התוויית רופא כפי שהוא הגדיר אותה ויש המון מחקרים שמראים את זה. היא יכולה למכר אצל מי שמשתמש בניגוד להתוויית רופא (כלומר רשם כדור ביום והם לוקחים שניים למשל) או מי שלוקח מחבר או קונה בשוק השחור ולא אובחן באופן רשמי ואין לו קש”ר.

אין עדויות לכך שנטילת תרופה לקש”ר באופן יומי לפי התוויית רופא יכולות לגרום להתמכרות או לנזק ארוך טווח! לכן אין שום צורך רפואי לעשות הפסקות או “לקחת רק כשחייבים”. הפרעת קשב נמצאת אצלנו כל הזמן ולא מפסיקה. יש אנשים שגם לא יודעים ומודעים במה הקש”ר משפיעה ומפריעה ובמה לא ולא מנסים תרופה בזמנים כאלה אז לא יודעים שיכולה לעזור (למשל חושבים שעוזרת רק בלימודים).

כך שהגישה שלי ושל רופאים רבים היא שאם התרופה עוזרת ואין תופעות לוואי שליליות מיוחדות וקשות, ניתן ורצוי לקחת אותה באופן יומי ואין בעיה עם זה.

עוד נקודה חשובה: צריך בתשאול מעמיק להבין כמה תרופות הבנאדם ניסה וכמה מינונים. אדם שאומר שניסה את כל התרופות או לפחות 4-5 עם כמה מינונים וכלום לא עוזר לו או שיש המון תופעות לוואי, זה מדליק נורה אדומה- ייתכן שהאבחנה שגויה או שיש עוד הפרעות נלוות שמפריעות שם לתרופה ומתערבות בהשפעתה או שכאמור הציפיות לא ריאליות או שייתכנו בעיות כאלה ואחרות שלא אפרט אותן.

***מענה זה הינו ראשוני ואינו מחליף התייעצות עם רופא מטפל***

כתיבת תגובה

להתקשר