fbpx

מה, יש קשר בין הפרעת הקשב שלי לזה שקשה לי לרדת במשקל?

השמנת יתר היא אחד המצבים הרפואיים השכיחים המדווחים ביותר בקרב מבוגרים עם קש”ר (הפרעת קשב וריכוז)

השכיחות במחקרים שונים עמדה על 10-32% אצל מבוגרים שסובלים מהשמנת יתר או טיפלו בה.

 
  1. במחקר הולנדי  16.8% מבעלי הפרעת קשב סבלו מהשמנת יתר (מעל BMI 30 כמקובל בספרות) לעומת 3.7% מקבוצת ביקורת. יש לציין שמדובר במחקרים קליניים, אבל כשאספו נתונים שמבוססים על מחקרים באוכלוסיה הכללית, אחרי שניפו משתנים מתערבים כמו הפרעות אכילה ודיכאון- ההבדלים לא היו מובהקים בין בעלי קש”ר לאנשים ללא.

     

  2. במטא אנליזה מארה”ב מצאו שהשכיחות של השמנה אצל בעלי קש”ר הייתה 28.2% לעומת 16.4% בקבוצת ביקורת.

     

  3. אנשים שסובלים מהשמנת יתר ותסמיני קש”ר יחד סובלים פי 3 מהתנהגויות אכילה לא תקינות כמו התקפי זלילה.

     

  4. טיפול בהשמנת יתר אצל בעלי קש”ר עשוי להיות פחות מוצלח בהשוואה לאנשים שסובלים מהשמנה בלי קש”ר אבל הנה החלק המעניין והחיובי: טיפול בקש”ר אצל אנשים הסובלים מעודף משקל עשוי לשפר את הטיפול בהשמנת היתר בהשוואה לטיפול סטנדרטי!

    הטיפול בהפרעת קשב יכול לסייע להתמודד טוב יותר עם אכילת היתר, להפחית את האשמה העצמית ולהקל על תהליך השבת השליטה אצל אנשים עם התנהגות אכילה לא תקינה. טיפול קוגניטיבי- התנהגותי (CBT) הוצע במחקר ככזה שיכול לתרום להפחתת משקל אך עוד לא נחקר במחקרים מבוקרים היטב.

     

  5. תרופות לקש”ר יכולות להשפיע לטובה על מסלולים מוחיים שמעורבים גם בקש”ר וגם בהתנהגויות אכילה לא תקינות. ישנה השערה שתרופות ממשפחת הסטימולנטים (הממריצים כמו ריטלין, קונצרטה, אטנט, וויוואנס וכו’) יכולות להפחית אימפולסיביות וזה ישפר התנהגויות אכילה לא תקינות כמו אכילה לא מסודרת או לא מווסתת- התקפי זלילה. זה נתמך במחקר קנדי קטן כשמטופלי ADHD שטופלו בסטימולנטים הראו ירידה מובהקת במשקל לעומת קבוצה של אנשים עם הפרעת קשב בלי טיפול תרופתי שמשקלם עלה.

Tape, Diet, Notes, Pen, Fat, Weight Loss, Healthy

הערה אישית שלי שלא התייחסו אליה במחקר– ייתכן שהירידה במשקל נובעת גם מכך שהרבה פעמים הסטימולנטים מעכבי תיאבון כתופעת לוואי, וכשאין חשק לאכול וממעטים באכילה, כמובן שזה גם יכול להשפיע על הירידה במשקל.

ולסיום בנימה חיובית:

אני חושבת שמי שנאבק במשקל ולא הבין או חשב על הקשר של זה להפרעת הקשב שלו, זה יכול לעזור לו להבין את הקושי באופן שונה. זה גם יכול לעזור לו להתמודד טוב יותר עם הרצון לסגל אורח חיים בריא, לעשות ספורט ולרדת במשקל- פעולות שהרבה אנשים עם קש”ר מעוניינים לעשות, אבל מתקשים בגלל תסמיני ההפרעה כמו קושי להתמיד, קושי להתארגן, לתכנן תפריט ולפעול לגבי וכדומה. יצא לי כבר עם כמה וכמה מטופלות שרצו לרדת במשקל להכניס את המטרה הזו כחלק מהמטרות הטיפוליות בניהול זמן, משימות וסדר וארגון. מוזמנים להתקשר אם זה רלבנטי לכם : 0545365959

 

 ערכות הטפסים שלי שיעזרו לכם לנהל את הזמן והמשימות שלכם טוב יותר, ומן הסתם שהם יוכלו לעזור לכם גם להתמודד עם הרצון לשנת תזונה ולבנות הרגלי ספורט 🙂 

צירפתי דוגמה איך אני מילאתי את הטופס כדי לעזור לעצמי.

ממלאים לפי הצרכים שלנו את המטרות, מסמנים ב-* מעל הימים בשבוע שבהם צריכים לעשות את הפעולה, תולים על המקרר או דלת הכניסה של הבית ומסמנים ב-V בכל עיגול ביום המתאים אחרי שביצענו וככה זה גם מעודד אותנו לעשות וגם עוזר לנו לעקוב ולא לשכוח!

אין תיאור זמין לתמונה.

כתיבת תגובה

להתקשר