fbpx

15 עובדות על נשים עם הפרעת קשב וריכוז

לכבוד יום האישה, הנה 15 עובדות על נשים עם הפרעת קשב וריכוז והייחודיות שלהן כנשים לעומת גברים:

  1. יש פי 3-16 במדגמים קליניים ופי 3 במדגמים קהילתיים יותר בנים וגברים שמאובחנים ב-ADHD מאשר בנות ונשים.

  2. יש יותר בנים עם הפרעת קשב מסוג היפראקטיבי- אימפולסיבי מבנות.

  3. ההנחה היא שבגלל שיותר קל לאבחן הפרעת קשב מהסוג ההיפראקטיבי- אימפולסיבי (“השובבים” וה”מופרעים”) מאשר הסוג הקשבי (“המעופפים” ו”השקטים”), פחות מאבחנים בנות.

  4. עם השנים מאבחנים יותר בנות מבעבר בהפרעת קשב. אנו מבינים שהיא מתבטאת באופן שונה אצל בנות לעומת בנים, וייתכן שזו הסיבה שהן אינו מאובחנות. לדוגמה, אצל בנים היפראקטיביים נראה יותר מעשי שובבות, הצקות, אלימות, בעיות והפרעות התנהגות (ODD), בעוד שאצל בנות היפראקטיביות נראה פטפטנות יתר, ריבים ותנועתיות בכיסא או התעסקות בחפצים או שירבוט באופן שפחות מפריע לסביבה. בנות נוטות יותר מבחינה תרבותית למתן את עצמן ואת ההתנהגות שלהן, להיות צייתניות יותר, גמישות יותר ולהסתגל יותר חברתית בגלל ציפייה חברתית וסביבתית.

  5. שכיחות האיבחון של נשים וגברים הופכת לדומה יותר בבגרות.

  6. בגלל חוסר הבנה, מודעות והיכרות כולל מחקר מספק בביטוי של הפרעת קשב בנשים לעומת גברים, נשים רבות עם הפרעת קשב מאובחנות בה בגיל מאוחר יותר לעומת גברים ורבות מהן מאובחנות בטעות בהפרעות אחרות כמו הפרעת אישיות גבולית, דיכאון וחרדות והפרעת הקשב אינה מקבלת טיפול מתאים או שהן מפתחות הפרעות נפשיות כתוצאה מחוסר טיפול ממושך. נשים עם ADHD סובלות יותר מדיכאון וחרדה לעומת גברים עם ADHD.

  7. אחת ההשערות להבדל בשכיחות בין גברים לנשים היא “תיאוריית אפקט המגן הנשי” שמציעה שייתכן שילדות ונשים צריכות להגיע לסף גבוה יותר של חשיפות גנטיות וסביבתיות כדי שהפרעת קשב תבוא לידי ביטוי בפועל. אחת התמיכות לכך היא שבמחקרי תאומים לא זהים הראו שלתאומים לבנות יש יותר תסמינים קיצוניים של ADHD מאשר תאומים לבנים.

8. תרופות להפרעת קשב לא נחקרו מספיק כדי להיחשב כבטוחות לשימוש בהיריון, מה שהוביל להמלצה לא ליטול תרופות אלו בהיריון מחשש לתופעות לוואי לא ידועות בעובר. סקירה שיטתית ומטא אנליזה שפורסמה לאחרונה דיווחה שנראה שחשיפה לתרופות להפרעת קשב בהיריון לא קשורה לתוצאות חמורות באימהות או בילודים, אך מתייחסים בזהירות לממצאים עד שיוכלו לשחזר אותם במחקרים נוספים. לא מעט נשים בעלות הפרעת קשב וריכוז לחוצות לקראת התקופה הזו והאופן שבו הן יוכלו לתפקד ללא טיפול תרופתי.

9. לבעלי ADHD יש סיכון מוגבר להתמכרות לחומרים לעומת אנשים בלי ADHD, אולם לנשים עם ADHD יש סיכון מוגבר לעומת גברים עם ADHD (אם הן ללא הפרעות נפשיות נלוות) להתמכרות ושימוש לרעה באלכוהול וקנביס.

10. במחקר איסלנדי אצל סטודנטים עם הפרעת קשב נמצא שאצל גברים תפקוד חברתי לקוי ניבא בצורה הטובה ביותר חוסר שביעות רצון מהחיים לעומת נשים שהמנבא הטוב ביותר היה חוסר וויסות רגשי.

11. ככל שנערות עם ADHD נכנסות לעומק גיל ההתבגרות, כך קשה להן יותר לשמור על חברויות והן מרגישות יותר דחויות ומבודדות חברתית, מה שגורם למצוקה ופיתוח מצב רוח ירוד וחרדה. אסטרטגיות התמודדות לא מתפקדות והיעדר רשת תמיכה עלולים לגרום להן לבטא את המצוקה על ידי התנהגות של פגיעה עצמית כמו חיתוך או שינויים בדפוסי אכילה יותר מאשר בנים.

12.ישנם מחקרים המראים שתרופות ל-ADHD משפיעות באופן שונה על נשים עם הפרעת קשב בהתאם להשפעות הורמונליות במהלך המחזור החודשי. לדוגמה, נשים צעירות לא הושפעו מתרופות ממשפחת האמפטמינים לאחר מריחת מדבקת אסטרדיול שנועדה במקור לסייע בהתמודדות עם מנפאוזה (גיל הבלות). ישנן עדויות על החמרת סימפטומים בנשים בתקופה לאחר גיל המעבר וישנם הטוענים שרצוי להתאים תרופות בנשים בוגרות עם הפרעת קשב בהתאם לשלב בו הן נמצאות במחזור החודשי, אך אין עדיין ראיות חד משמעיות התומכות בצורך הזה. יחד עם זאת, מומלץ לנשים שהפרעת הקשב שלהן יכולה להיות מושפעת משינויים הורמונליים בתקופות משמעותיות כגון בגיל ההתבגרות, לאחר לידה וגיל המעבר לבצע הערכה מחדש ושינויים בטיפול תרופתי לאחר ניטור השינוי בתסמינים ובתפקוד ודיווח לרופא המטפל.

13. בנות ונערות עם הפרעת קשב חשופות יותר לפגיעה ולניצול מיני מאשר בנים.

14. נערות עם הפרעת קשב בסיכון מוגבר להתנהגות מינית מסכנת כמו קיום יחסי מין לא מוגנים, יחסים עם ריבוי פרטנרים, גיל מוקדם יותר לקיום יחסים וכתוצאה מכך גם שיעור גבוה יותר של הריונות לא רצויים ומתוכננים והידבקות גבוהה יותר במחלות מין, להיות פגיעות יותר לקיום יחסי מין תחת לחץ ומתיוג חברתי בשל התנהגותן המינית שאינה מקובלת חברתית לעומת בנים (שאותה התנהגות זוכה אצלם לאהדה) או בנות אחרות בנות גילן  ללא הפרעת קשב עם התנהגות מינית מתונה ומקובלת חברתית.

15. נשים עם ADHD שמצופות חברתית להיות פעילות יותר בפעולות משק הבית והורות מדווחות יותר מגברים עם ADHD על חרדה, הערכה עצמית נמוכה ותחושת כישלון ואשמה על חוסר העמידה שלהן בציפיות החברתיות והעצמיות. תפיסות אלו עלולות להתגבר אם הן אימהות לילדים בעלי ADHD שמציבים אתגרים מוגברים בהורות.

 

לסיכום: כיום מבינים שהפרעת קשב מופיעה שונה אצל נשים לעומת גברים מבחינה ביולוגית, התנהגותית וחברתית, ההבדלים נעוצים במגוון סיבות: הורמונליות, סביבתיות וחברתיות, ככל הנראה התרופות משפיעות שונה על נשים לעומת גברים ודרוש עוד מחקר שיבדוק סוגיות אלו לעומק על מנת להגדיל את שיעורי האבחון של הפרעת קשב בילדות, נערות ונשים ובסיפוק טיפול מיטבי ובזמן.

 ואם את אישה ואת מרגישה שהפרעת הקשב שלך (מאובחנת או לא) מפריעה לך לתפקד בחיים, בעבודה, בלימודים, בהורות, בזוגיות, במטלות הבית ובכל תחום אחר… את מוזמנת לפנות אליי כדי לקבל טיפול שמותאם לך ולהפרעת הקשב שלך ויסייע לך לשפר את איכות חייך 🙂

(גם גברים מוזמנים לפנות, אני לא מפלה…)

 
 
מקור:

Young, S., Adamo, N., Ásgeirsdóttir, B.B. et al. Females with ADHD: An expert consensus statement taking a lifespan approach providing guidance for the identification and treatment of attention-deficit/ hyperactivity disorder in girls and women. BMC Psychiatry 20, 404 (2020). https://doi.org/10.1186/s12888-020-02707-9

4 מחשבות על “15 עובדות על נשים עם הפרעת קשב וריכוז”

  1. קלרה לוי

    פוסט מעולה מוקד האוסף מחזק את התפיסה הרווחת ונותן גיבוי .
    תודה

כתיבת תגובה

להתקשר